Conclusie Bas

Het afgelopen halfjaar heb ik samen met Rosa gewerkt aan ons afstudeerproject voor GRUTS. Tijdens ons proces heb ik ook persoonlijke ontwikkelingen doorgemaakt. Hier onder een overzicht van de belangrijkste punten.

Wat heb ik geleerd?

De juiste partner voor dit project

De samenwerking met Rosa was een goede keuze. Eerder ben ik in projectgroepen ingedeeld met veel mensen met dezelfde kennis en achtergrond. Maar met Rosa was het   een minimale overlap met duidelijk een andere focus!

Op veel vlakken hebben wij elkaar goed aan kunnen vullen door onze verschillende achtergrond en kennis. Waar Rosa goed is in vormgeving en storytelling, ben ik goed in techniek en functionaliteit. Waar Rosa een prachtige infografic maakt, denk ik na over de structuur van de app. Door deze combinatie weet ik zeker dat wij samen een sterker product neer kunnen zetten.

Chaos controleren

Van nature ben ik erg chaotisch en heb daardoor moeite met planmatig werken. Om ten alle tijden een duidelijk overzicht te hebben, heb ik vanaf het begin van het project voorgesteld om een projectmanagement tool te gebruiken “Asana”.

Ik heb geleerd dat mijn kwaliteiten veel beter naar voren komen wanneer ik niet teveel organisatorische zaken aan mijn hoofd heb, waardoor creativiteit de vrije loop neemt. Rosa was altijd op de hoogte van de in te leveren documenten en heeft het meeste contact gehad met de opdrachtgever. Dit heeft voor mij veel rust opgeleverd tijdens het project.

De mening van school of de opdrachtgever

Ik vond het lastig om een goede balans te vinden tussen de wensen van school en die van de opdrachtgever. Ik merk dat de mening van beide mij erg kan beïnvloeden. Ter voorbeeld; de naam “GET KLOOSTER”. De opdrachtgever was hier enthousiast over en ook wij waren overtuigd. Volgens Marcel was deze naam voor marketingdoeleinde echter geen goede keuze. Ik was er compleet van uit het veld geslagen, dit gebeurt mij in het werkveld nauwelijks. Wellicht komt dit doordat ik erg veel waarde hecht aan het afronden van mijn opleiding. Daardoor ben ik vermoedelijk wat meer op zoek naar de bevestiging; “is mijn werk wel goed genoeg?”.

Na opnieuw de naam te testen bij de doelgroep zijn we hier toch mee verder gegaan. De volgende keer ga ik zorgen dat ik sterker in mijn schoenen sta door grondiger te testen en (vooraf) hardere resultaten kan laten zien om mijn keuzes te onderbouwen.

Structureel opmaken

Tijdens dit project heb ik geleerd om documenten en bestanden altijd presenteerbaar af te leveren en heb ik mijn visualisaties naar een hoger niveau getild. Voor ik met CMD begon heb ik HAVO afgerond. Vanaf het begin van deze opleiding merkte ik dat ik een stuk minder sterk ben in vormgeving dan de studenten die een opleiding grafisch vormgeving hebben gevolgd. Over de jaren ben ik hier wel beter in geworden. 

Tijdens dit project heb ik veel geleerd van het grafische werk en de opmaak van Rosa. Of het een mindmap, storyboard, wireframe of tekstdocument is, al het werk wat zij aflevert ziet er verzorgd en presenteerbaar uit. Dit heeft mij onbewust gemotiveerd door in mijn hoofd een hogere standaard te verankeren. Wanneer ik zag dat mijn werk of blogberichten niet netjes opgemaakt waren, ging ik deze aanpassen omdat ik het idee had dat het ten opzichte van het werk van Rosa niet goed genoeg was.

Dit is voor mij een belangrijk leerpunt op het gebied van manifesteren. In de toekomst blijf ik deze hogere standaard vasthouden , waarmee ik beter en overtuigender mijn ideeën kan communiceren.

Problem solving 

Tijdens het project heb ik verschillende nieuwe tools gebruikt om functies werkend te krijgen. Vaak dacht ik vooraf dat het voor mij onmogelijk was om deze functies überhaupt werkend te krijgen. 

“Je bent niet de eerste met dit probleem.” Door me te verdiepen in de problemen kwam ik er achter dat er veel tools zijn om zelfs erg complexe problemen op te lossen. Ter voorbeeld heb ik veel complexe functies van MarvelApp ontdekt zoals het “deeplinken” tussen app’s, of het werkend maken van de Markerbased Augmenten Reality via Zappar.

Deadlines zijn cruciaal

Voortaan ga ik mijn taken per dag indelen, met een harde deadline vóór het einde van de dag (of nacht). Ik heb dit project geleerd dat;

Een planning met wat er per week af moet zijn, niet voldoende is als gehele planning voor mij. Ik werk beter en heb een beter overzicht wanneer; ik de taken die in een week af moeten zijn vervolgens zelf verdeel over de dagen. Dit in plaat van “maandag beginnen en hopen dat alles voor het einde van de week af is”.

Waar ga ik nog aan werken?

Dubbel werk

Tijdens ons proces hebben we een goed overzicht bijgehouden van de taken die nog uitgevoerd moesten worden, echter schoten we te kort als het ging om de taken verdelen en het nakomen van wie welke taak op zich neemt. Hierdoor hebben we veel dubbel werk geleverd, dit was niet altijd even handig. Soms werkte het ook positief;  doordat we 2 versies hadden waarmee we samen tot 1 beter idee/product kwamen. Toch wil ik hier bij een volgend project scherper op zijn en betere afspraken maken met mijn partner

Tunnelvisie

Vanaf vrij in het begin van het project hadden we bedacht dat de doelgroep “ouders met uitwonende kinderen” moest zijn. Ondanks dat deze keuze nauwelijks was onderbouwd, was ik hier helemaal van overtuigd en erg enthousiast over. Ik kreeg een soort tunnelvisie en had hier veel te veel tijd in gestopt. De andere doelgroepen waren voor mij niet meer belangrijk en we konden mij betreft verder met concepting. Na mijn grondige onderzoek kwam ik er achter dat ik toch niet de goede weg was, toch weer terug naar doelgroeponderzoek. De volgende keer moet ik er voor waken dat ik niet te snel zo’n grote knoop wil doorhakken zonder voldoende onderbouwing.

Mijn communicatie

Bij dit project is me opnieuw duidelijk geworden dat mijn communicatie niet altijd even helder is, dit is iets waar ik al een langere tijd tegen aan loop. In mijn hoofd weet ik precies wat ik wil overbrengen, maar ik merk dat het voor een buitenstaander af en toe lastig te begrijpen is. Ik gebruik vaak nét niet de argumenten die voor anderen belangrijk zijn. Het is me opgevallen dat ik hier vooral moeite heb met de communicatie naar Alfa-denkers zoals een Nederlands. Waar ik juist totaal geen probleem heb in communicatie naar Beta-denkers zoals IT’ers. Wetende dat dit voor mij een zwakke plek is, werk ik hier aan. Bijvoorbeeld door te leren van anderen en mij te verdiepen in content writing. Ik blijf hier de komende tijd zeker aan werken.

Tot slot 

Met veel plezier heb ik samen met Rosa aan dit project gewerkt. De begeleiding vanuit de provincie was erg goed en we hebben alle vrijheid gekregen om het project op onze manier uit te werken. We zijn door via proces gekomen tot een eindproduct waar ik echt trots op ben!

De opdrachtgever is ook erg enthousiast en wil het project graag realiseren.

Bas

Author Bas

More posts by Bas

Leave a Reply