Emmausklooster verslag Bas

Bezoek emmausklooster

Ons Kloosterpad is een wandelroute die tussen de actieve kloosters van Brabant. Om de sfeer van Ons Kloosterpad te proeven hebben wij een bezoek gebracht aan het Emmausklooster in Velp. Dit klooster staat bekend als een pelgrimsklooster waar je kan overnachten.

Bij aankomst kregen wij een vriendelijk onthaal van Mark van der Linde en hebben wij vragen gesteld over kloosters, wandelaars en pelgrims. Er is ons goed duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen een wandelaar en een pelgrim.

Oefening Fotografie met Spiegelreflexcamera

Tijdens ons bezoek heb ik met mijn spiegelreflex camera foto’s gemaakt van het klooster. Om zo de sfeer vast te leggen en goede foto’s te hebben voor later in het project. Daarnaast was dit een goede oefening om mijn fotografie vaardigheden op te frissen.

Wandelboekje

Een ander opvallend ding: Tijdens ons bezoek werd ons onderstaand boekje getoond. Een boekje waarvan wij (van de opdrachtgever) nog niet hadden gehoord. Zo zien we maar weer, hoe belangrijk het spreken van stakeholders is.

Emmausklooster verslag Rosa

Emmausklooster te Velp

Maandag 11 februari, ik word wakker en kies zorgvuldig de kleding uit die ik vandaag aantrek. Vandaag gaan we een bezoek brengen aan een klooster in Velp, zo’n 125 kilometer verderop. Niet wetend wat ik moet verwachten pak ik mijn laptoptas en ik vertrek naar het station. Een uur met de trein, en vervolgens nog een uur met Bas zijn nieuwe auto. Onderweg stoppen we nog even in Den Bosch voor een gesprek met onze bedrijfsbegeleider Moniek.

Om in Velp te komen gaan we over landweggetjes en een lange dijk met verre uitzichten. Eenmaal aangekomen in Velp zien we een standbeeld van Jezus. We slaan af naar links en zien een schattig kerkje. Volgens de routebeschrijving moeten we daarheen. We rijden erheen en zien nog twee kerkelijke gebouwen. We stappen uit de auto en kijken om ons heen. Zou dit het zijn?

We lopen naar de deur en lezen het briefje waar iets op staat in de trant van: ‘gelieve de bel te luiden, wij komen de deur voor u openen’. Bas luidt de bel en de deur wordt niet veel later voor ons open gedaan. Riek en Mark laten ons binnen. Riek is bewoonster van het klooster, ze is geen non maar ontvangt gasten en houdt het klooster bewoond. Elke zondag is er een mis in de kerk. Vrijwilligers houden de grote moestuin bij waar biologisch wordt verbouwd en elke avond van gegeten wordt. Mark is voorzitter van de groep Avant Spirit.

Avant Spirit is een centrum voor stilte, bewustwording en ontwikkeling. Samen met de woongroep die in het Emmausklooster actief is en de vrijwilligers, houdt Avant Spirit het klooster in stand door de serene en spirituele energie hoog te houden en gasten van het klooster te laten genieten. Avant Spirit is gehuisvest in het authentieke Emmausklooster.

Mark vertelde ons dat zij de uitdaging aan zijn gegaan om het Emmausklooster te herbestemmen, met respect voor de voorgaande kapucijnen die er jarenlang hebben gewoond. Het klooster heeft de ambitie om ‘Het pelgrimsklooster van Nederland’ te worden.

De regio Velp is eerder al benoemd tot ‘Het stilste plekje van Nederland’.

Avant Spirit organiseert veel activiteiten in samenwerking met derden. Pelgrims, retraites, bedrijfsuitjes naar het klooster komen veel voor. Er zijn 24 gastenkamers voor pelgrims en wandelaars. Een tijdje heeft het ook op Booking.com gestaan, maar op een gegeven moment werd het teveel als hotel gezien en kwamen gastarbeiders zelfs met kratten bier naar binnen.

In het nieuwbouw gedeelte van het klooster komt op termijn een zorgafdeling voor dementerende ouderen. Hiermee vervult het klooster nog steeds een maatschappelijke functie. Ook al hebben de Rooms Katholieke kapucijnen in het klooster gewoond en wordt er elke zondag een mis gehouden, het klooster is nu religie neutraal en het wil zich vooral met bewustwording bezighouden.

Het verhaal willen we doorgeven aan de jongere generatie door basisscholen uit te nodigen om hierheen te komen. Er kunnen geschiedenislessen over het klooster gegeven worden, aardrijkskundelessen, denk aan de bijzondere omgeving rondom de Maas. Levensbeschouwing, tot jezelf komen. Er is veel mogelijk en Avant Spirit wil ook veel.

Met betrekking tot pelgrimstochten en wandelen vertelde Mark ons dat er laatst twee vriendinnen een pelgrimstocht begonnen. Zij waren onderweg en een van de twee zei het is iets te gezellig, ik ga alvast een stuk vooruitlopen. Uiteindelijk kwamen ze aan bij het Emmausklooster. Ze vertelde Mark dat toen zij samen liepen, ze aan het wandelen waren. Toen ze alleen verder liep, was ze aan het pelgrimeren, ze werd zich bewust van het leven. Wandelen doe je samen, en pelgrimeren doe je alleen.

Voor ons project is het Emmausklooster erg geschikt om eventuele prototyping tests te doen. Mark staat open voor experimenten en we zijn welkom om weer terug te komen.

Bas

Author Bas

More posts by Bas