Bij onze opdracht is het belangrijk dat de jongere doelgroep wordt aangesproken om “Ons Kloosterpad” te gaan lopen.

Er is een combinatie mogelijk waarbij kinderen samen met ouders de tocht lopen. Daarom heb ik hiervan de mogelijkheden onderzocht. Waarbij ik op “het lege nest syndroom” ben gestuit. Vervolgens heb ik hier verder onderzoek naar gedaan.

Het lege nest syndroom is een fenomeen waar de zorgdragende ouder een erg leeg gevoel krijgt na het “uitvliegen” van de kinderen.

Een van de gevolgen hiervan is dat ouders een ander soort band op moet bouwen met de kinderen. Waarbij ouders in graag iets speciaals willen doen wanneer ze hun kinderen zien. Zie hier onder het onderzoeksdocument, deze is later nog aangevuld door Rosa.

HET LEGE NEST SYNDROOM

WAT IS HET LEGE NEST SYNDROOM?

Ouders waarvan de kinderen op zichzelf gaan wonen en het huis(nest) dus definitief verlaten, kunnen last krijgen van een leeg/depressief gevoel. +-18 jaar lang stond het leven van deze ouders in het teken van het verzorgen en opvoeden van de kinderen.
Wanneer dit wegvalt ontstaat er een gat, waarbij in veel gevallen nieuwe betekenis aan het leven gegeven moet worden. Naast de verantwoordelijkheid voor de kinderen, valt ook op sociaal vlak een gat. Waar vroeger dagelijks de kinderen thuis waren, eventueel met vrienden, is er nu een leegte.

“Hun vroegere slaapkamertjes laat je nog helemaal in tact, want ze komen echt nog wel een keer logeren!”

HET GEVOLG

NIEUWE UITDAGINGEN

Ouders en verzorgers met het legenestsyndroom krijgen vaak te maken met nieuwe uitdagingen, zoals:

 • een gebrek aan sympathie van mensen die geloven dat ouders gelukkig moeten zijn wanneer hun kinderen het huis verlaten.
 • het aangaan van een nieuw soort relatie met hun kinderen
 • het vinden van andere manieren om hun vrije tijd te besteden
 • opnieuw contact met leren maken met de kinderen

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

“Ik zie nu dat mijn kinderen het ook op zichzelf goed doen én dat ze gelukkig zijn. En dan kan ik niet anders dan trots zijn. Ook op mezelf, want ik ben toch ook mede verantwoordelijk voor het feit dat zij het nu zo goed doen! Regelmatig komen m’n kinderen op bezoek. En dan geniet ik. De kwanti-tijd die ik met hen had, is nu vervangen door kwali-tijd. En eerlijk? Eigenlijk is dat gewoon heel leuk!’

Marina Cluysen, A.Vogel overgangsdeskundige uit België

Lege nest syndroom bronnen

https://www.gezondheidsnet.nl/overgang/lege-nest-syndroom

https://www.avogel.nl/blog/het-lege-nest-syndroom-wanneer-leegte-je-huis-vult/

https://nannybemiddeling.nl/2018/01/15/meer-tijd-met-de-kids/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/190604-legenestsyndroom-verdriet-bij-ouders-bij-kinderen-uit-huis.html

LATERE UPDATE

Na onderzoek te hebben gedaan blijken ouders met kinderen die uit huis zijn i.c.m. “het lege nest syndroom” niet geschikt als doelgroep. Dit komt doordat deze doelgroep erg specifiek, en daarmee erg klein is.

We zijn tot de conclusie gekomen dat het niet zinvol is om hier een concept op te bouwen. In plaats daarvan focussen we ons op een bredere doelgroep. Waarin we uiteraard de ouder-kind combinatie nog mee kunnen nemen in de doelgroep, maar niet als focus.

Aanvulling Rosa

Het advies van Lege Nest ouders

Uit recent onderzoek (Chapman & Schramm, 2018) blijkt dat lege nest ouders het volgende advies geven aan ouders die nog aan het opvoeden zijn.

 1. Wees ten eerste consistent met discipline.
 2. Breng vooral genoeg kwalitatieve tijd door met je kinderen, liever kwalitatieve tijd dan kwantitatieve tijd.
 3. Ben daarnaast actief betrokken in het leven van je kind.
 4. Geef ze onvoorwaardelijke liefde.
 5. Ben betrokken met de studie van je kinderen, help ze met huiswerk.
 6. Bied je kinderen ook consistentie in de structuur en zorg voor een routine in het leven van je kinderen.
 7. Leer je kinderen het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel aan.
 8. Moedig bovenal het ontdekken van het leven aan.

 

De leeftijd waarin de kinderen zich bevinden maakt niet uit, voor elke periode in het leven van je kind zijn dit belangrijke elementen. Het bouwen van een goede relatie met je kinderen werd door de ondervraagden beschreven als het meest belangrijke en het meest voldoening gevende element van het ouderschap.

Waar hebben Lege Nest ouders spijt van?

Een aantal spijtbetuigingen van Lege Nest ouders van opvoedzaken die zij liever anders aan hadden gepakt. De spijtbetuigingen verschilden van het te weinig aanleren hoe kinderen met stress en angst om moeten gaan. Ook simpele taken als het aanleren van huishoudelijke taken, zoals de was doen en koken. Daarnaast hadden ouders spijt van dat zij hun kinderen niet genoeg hun eigen overtuigingen en waarden hadden doorgegeven. Anderen schreven dat zij liever meer kansen had gecreëerd om samen activiteiten te doen, zoals kanoën en wandelen. Ouders schreven dat zij meer tijd hadden willen nemen om te luisteren naar hun kinderen. Ten slotte hadden ouders vooral meer plezier willen hebben met hun kinderen.

 

Relevantie Ons Kloosterpad

Met betrekking tot de doelgroep ‘Ouders waarvan de kinderen net uit huis zijn’ zijn we een aantal zaken te weten gekomen. Lege nest ouders zeggen meer kwalitatieve tijd door te hebben willen brengen met hun kinderen. Daarnaast zeggen ze dat het aanmoedigen van het leven ons om heen ontdekken belangrijk is. Het ontdekken sluit uitstekend aan op Ons Kloosterpad omdat hier ook een veelal onbekende wereld ontdekt wordt (Chapman & Schramm 2018).

 

Waar we op moeten letten is dat ouders die last hebben van het Lege Nest Syndroom symptomen kunnen vertonen van een depressie. Zij moeten nog wel zin hebben om de wandeltocht aan te gaan, en om de drempel over te stappen om hun kinderen mee uit te nodigen voor een wandeltocht.

 

Bronnenlijst

Chapman, A., & Schramm, D. (2018). Parenting Advice and Regrets of Empty-Nesters. Family Relations, 67(4), 483–496. https://doi.org/10.1111/fare.12337

Bas

Author Bas

More posts by Bas