Wandelen in Nederland

By February 4, 2019Context, Onderzoek, Rosa

Wandelorganisaties

KWBN

Wij laten wandelaars optimaal genieten en behartigen hun belangen. Samen met wandelaanbieders en partners faciliteren wij hen met producten, diensten en kennis. Wandelen draagt bij aan een gezonde en actieve leefstijl en is onmisbaar in een vitale samenleving. Door zijn laagdrempeligheid en veelzijdigheid is wandelen geschikt voor iedereen. Wandelen brengt je verder!

Wandelnet

Samen met bijna 1000 vrijwilligers werkt Stichting Wandelnet sinds 1980 aan de kwaliteit van het wandelen in Nederland. Dit doen we voor 10,5 miljoen wandelaars die jaarlijks 441 miljoen wandelingen maken.

ANWB

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een vereniging die met een unieke mix van beïnvloedende en dienstverlenende activiteiten de belangen van haar leden behartigt op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Bij dat werk wil de ANWB een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.

Wandelzoekpagina

Ontdek Nederland met meer dan 5.000 wandelroutes

Wandelzoekpagina biedt wandelaars informatie over wandelen in Nederland, meer dan 5000 dag­wandelin­gen, wandelkaarten, stads­wandelingen, GPS-wandelin­gen, themawandelingen en meerdaagse wandeltochten.

TeVoet Wandelkrant (ook online)

De redactie trekt er wandelend op uit en maakt je deelgenoot van de bijzondere verhalen en geeft bovendien tips voor onderweg. Of het nu gaat om een NS-wandeltocht, een veertiendaagse wandelvakantie, een stadswandeling, een etappe van een GR of een georganiseerde wandeltocht. Altijd een kritische en eerlijke blik met veel achtergrondinformatie.

UNIEK voettochten

UNIEK Voettochten is een kleine wandelorganisatie. Wij verzorgen groepswandelreizen in de natuur. Het gaat niet om prestatietochten, maar we genieten van het moois dat we in de natuur tegenkomen. En, wat minstens zo belangrijk is, het is altijd gezellig!

Wandelen in Nederland

Vierdaagse Nijmegen

De Vierdaagse is een meerdaagse wandelprestatietocht waaraan jaarlijks tienduizenden wandelaars deelnemen. Vanuit heel de wereld komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen. 

Pieterpad

Het Pieterpad is een Lange-Afstands-Wandelroute. Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg. 

Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom wil oude levensvragen verbinden met moderne thema’s: de zoektocht naar authenticiteit en de uitdaging om met miljarden mensen samen te leven op één planeet. Keuzes die ieder van ons afzonderlijk maakt, beïnvloeden het geheel en het geheel beïnvloedt ieder van ons afzonderlijk.

Nederlands Kustpad

Het Kustpad is het langste lange-afstand-wandelpad langs de Nederlandse Noordzee- en Waddenzeekust. Het bestaat uit vier delen die ieder in een apart boek beschreven staan.

Romeinse Limespad

De Limes is voor het grootste gedeelte niet zichtbaar en ligt verborgen in de bodem. Enkel wat bordjes langs de route plaatsen was niet genoeg. Daarom is een historicus gevraagd welke punten opgenomen moesten worden in de route. Oorspronkelijk lag de voltooiing gepland voor 2017, maar het aanvragen van de vele vergunning kostte tijd. En veel geld. Namelijk een paar ton. Zichtbare sporen van de Limes kun je vinden bij verschillende musea, themaparken en markeringen in het landschap en steden. Nu verbonden door een 275 kilometer lange wandelroute (ontwikkeld door Wandelnet) en een 200 kilometer lange fietsroute (onder verantwoording van de ANWB). 

Pelgrimspad

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven. 

Kloosterwandeltocht – Megen Haren Ravenstein

Wandel vanuit het oude stadje Megen, tussen de uiterwaarden van de Maas en het polderlandschap, langs diverse kloosters. Deze tocht wordt zondag 7 april 2019 gehouden. In Megen liggen twee bekende kloosters die je tijdens je tocht passeert: het minderbroeders Franciscanenklooster en het klooster van de zusters Clarissen. Als je voor een langere afstand kiest, zijn de twee kloosters in Megen niet de enige kloosters die je onderweg ziet. Door de uiterwaarden en het polderlandschap wandel je naar de dorpen Haren en Ravenstein. Het gebied staat vooral bekend om zijn ouderwetse rust. Na afloop van de wandeltocht is het de moeite waard om het stadje Megen in te lopen. Loop door de oude stadskern en ontdek dat de geschiedenis hier letterlijk op straat ligt. 

 

Bron: Wandelnet brochure 2019

Kans voor de provincie

Zoals te zien is op het kaartje van Wandelnet.nl zijn de wandelroutes door heel Nederland verspreid. Kijk je iets beter zie je dat in Brabant nog veel open plekken zijn. Hier zit een kans voor de provincie. Zorg dat ook op de open plekken wandelroutes komen zodat men elk stukje Brabant mee kan pikken.

Rosa

Author Rosa

More posts by Rosa